Haber

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tasarrufta öncü

Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA)
Dünya Tasarruf Günü’nü kutlayan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, tasarrufun da bir yatırım türü olarak değerlendirilebileceğini vurgulayarak, “2020 Büyükşehir Belediyeleri Bütçe Sonuçlarına göre, Kayseri Büyükşehir Belediyesi toplam harcamalarının yüzde 59,04’ünü ayırarak birinci sırada yer aldı. 30 büyükşehir belediyesinin kesinhesaplarının değerlendirilmesi sonucunda 2021 yatırım yılı yatırıma yönlendirildi.” Tüketim performansı açısından yüzde 61,31 oranla başkan oldu. Büyükşehir şehrimiz 2021 yılında oranı daha da artırarak kendi rekorunu kırarak 2022 yılında yüzde 62,43 oranla 30 büyükşehir arasında ilk 2’de yer aldı. Bu arada tasarruf da bir yatırım olarak değerlendiriliyor. “Kayseri Büyükşehir Belediyesi tasarruf konusunda yatırımcı belediye olarak hassasiyet gösterdi ve önemli ilerleme kaydetti” dedi.

BELEDİYE BAŞKANI BÜYÜKKILIÇ TASARRUF ÇALIŞMALARINI TEK TEK LİSTEDİ

31 Ekim Dünya Tasarruf Günü’nde Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Cumhurbaşkanlığı’nın elektrik tasarrufuna ilişkin 2023 hedeflerini içeren genelgesine uyduklarının altını çizerek, Büyükşehir Belediyesi’nin vatandaşlara yönelik hizmetleri kapsamında yürüttüğü tasarruf çalışmalarına ve hizmetlerine değindi. Kayseri’de.

ELEKTRİK VE YAKIT TASARRUFU

Yüzde 51’i Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Elektrik Şirketi’nin, elektrik dağıtım sektöründe topraklama iletkeni olarak bakır yerine galvaniz kullanılmasına ilişkin Ar-Ge projesiyle Türkiye’ye yaklaşık 1 milyar lira katkı sağladığını belirten Büyükkılıç, şöyle konuştu: .S. Toplu taşıma hizmeti vermeye başlayan elektrikli otobüslerle toplam 130 bin 500 kilometre yollarda 395 bin TL yakıt tasarrufu sağlanırken, 103 ton karbondioksit emisyonunun da önlendiğini paylaştı.

GÜNEŞ VE BİYOGAZ İLE KAYIP GÜÇ KAZANILDI, KAYIPLAR FAYDAYA DÖNÜŞTÜ

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, sadece bir yılda 42 milyon kilowatt’ı şehirden elde edilen katı atıklardan, 20 milyon kilovat’ı biyogaz tesisinden, 11 milyon kilovat’ı güneş enerjisinden olmak üzere yaklaşık 80 milyon kilovat elektrik ürettiklerini söyledi. KASKİ için kurulan tesiste 5 milyon kilovat atık su ve 40 milyon ton karbon elde ediliyor. Emisyonların önüne geçtiklerini vurguladı. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün (KASKİ) ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisini kendi tesislerinden karşılamak amacıyla 160 milyon TL yatırım maliyetiyle hayata geçirilen Büyükkılıç Güneş Enerjisi Santrali (GES), KASKİ’ye yıllık 30 milyon TL elektrik sağlıyoruz. Tasarrufa da katkı sağlayacağını belirtti.

Başkan Büyükkılıç, Katı Atık Sistemi Depolama Tesisi’nde kurulduğu günden bu yana 274 milyon 533 bin kWh elektrik üretilerek 140 milyon metreküp sera gazı emisyonunun engellendiğini, tesiste oluşan atık ısının ise %100’e ulaştığını sözlerine ekledi. elektrik üretim tesisi 11 bin metrekare alanda topraksız serada kullanıldı. Sistemle yıllık 500 ton domates üretildiğini, 16 megavatlık lisanslı tesisin Türkiye’de Altın Proje sertifikası alan 6. tesis olduğuna dikkat çekti.

Büyükkılıç, Beydeğirmeni Biyogaz Tesisleri’nde hayvan atıklarının dönüştürülmesiyle biyogazdan günde 4,5 megavat elektrik üretildiğini, böylece 6 bin 421 haneye elektrik sağlandığını belirtti.

SU TASARRUFU DA SAĞLANDI

Başkan Büyükkılıç ayrıca, Kayseri Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (KASKİ) tarafından kent genelinde hayata geçirilen İzole Alt Bölge (DMA) projesi sayesinde milyonlarca metreküp su ve milyonlarca lira tasarruf edildiğini belirterek, diğer taraftan Öte yandan akıllı şehircilik uygulamalarıyla hemen hemen her şehir kurtarıldı. Bu alanda tasarruf yaptıklarını, tasarruf konusunda da teknolojinin imkanlarından yararlandıklarını belirtti.

YEŞİLE DOĞRU TASARRUF ÇALIŞMASI

Büyükkılıç, tasarruf anlamında yeşil unsurlarla yeşile katkı sağladıklarını belirterek, “Kayseri Büyükşehir Belediyesi olarak daha yeşil bir Kayseri için tohumdan fideye kadar çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda park, rekreasyon alanları ve refüjlerdeki ağaçlardan düşen 1 ton tohumu toplayarak yeniden toprağa kazandırıyoruz. “Örnek uygulamamızda 1 tona yakın miktarda toplanan tohumlar, erozyona maruz kalabilecek eğimli alanlara, tekniğine uygun yöntemlerle ekilerek doğaya geri dönüşümü sağlayarak tohumdan tasarruf sağlıyoruz” dedi. .

TÜM PAK ENERJİ YATIRIMLARIYLA 75 BİN EVİN ELEKTRİK İHTİYACI KARŞILANACAK

Başkan Büyükkılıç, verdiği bilgilerin sonunda Büyükşehir Belediyesi’nin saf enerji yatırımlarının tamamından 170 milyon kilovat elektrik üreterek 80 milyon ton karbon salınımının önüne geçerek 32 bin ton kömürün yanmasını ve elektrik kesintisinin önüne geçeceğini belirtti. 2 milyon 250 bin ağacın kesilmesiyle 75 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanıyor. Bunun gerçekleşeceğini kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu