Dünya

Kaan Cumalıoğlu: Kore kültürü son yıllarda dünyayı kasıp kavurdu

Süleyman Turna

Yeni başlayan bir çizgi roman yayınevi olan Athica, başta webtoon ve manhwa olmak üzere Uzak Doğu’daki birçok ülkeden birçok çizgi romanı yayınlamayı hedeflediğini belirtiyor.

Sorularımızı Athica Genel Yayın Yönetmeni Kaan Cumalıoğlu’na yönelttik.

Bize biraz Athica’dan bahseder misiniz?

Attika; Dayanak Yayıncılık, Karakarga Yayıncılık, Genç Supplement ve Beyaz Owl Yayıncılık’ın da içinde bulunduğu Supplement Medya Grubu’nun bir markası.

Athica yepyeni bir çeşidi okuyucularla buluşturarak yayıncılığa merhaba dedi. Öncelikle Kore’de dijital olarak yayınlanan çizgi romanları (webtoons) Türkçe olarak yayınlıyoruz. Webtoon’ların yanı sıra manhwa’ların da yer aldığı yayın planımız kapsamında dünyanın dört bir yanından ödüllü fantastik ve bilimkurgu kitapları da Athica etiketiyle okuyucularıyla buluşacak. Sadece Kore çizgi romanlarını değil, aynı zamanda Japonya, Çin, Tayvan’dan seçkin manga/manhua örneklerini de sunacağız.

Sınırları aşan bir yayın çizgisiyle, daha önce hiç Türkçe yayınlanmamış eserlerle okurları buluşturarak hem yaş gruplarını hem de kültürleri birleştiren bir unsur olmayı umuyoruz.

‘TÜRKİYE’DE GEREKLİ EKİPMANI BULAMAYAN GENÇ-YETİŞKİN KİTLELER İÇİN KİTAPLAR HAZIRLIYORUZ’

Karakarga markası ayrıca Destek Yayınları bünyesinde çizgi roman yayınlamaktadır. Athica’nın Karakarga’dan farkı ne olacak?

Karakarga, kurulduğu günden bugüne bağımsız, ödüllü çizgi romanlarıyla alanında özel bir yer edinmiş saygın bir yayınevidir. Athica olarak Karakarga ile benzer çizgi romanlar üretmeyeceğiz, farklı çeşitler üzerinden ilerleyeceğiz. Çizgi roman birçok farklı alt kategoriye ayrıldığı için; BD, Çizgi Roman, Çizgi Roman, Manhua, Manga, Manhwa… Karakarga bu türlerden çizgi roman konusunda uzmanlaşmış bir yayınevi iken, Athica manhwa, manga, manhuas ile yola çıkıyor. Türkiye’de henüz tam olarak tanışmamış genç-yetişkin okuyucu kitlesine yönelik kitaplar hazırlıyoruz.

Kahramanlar Oyunu (Webtoon)

Güney Kore dizileri ve filmleri Türkiye’de çok popüler. Hatta bir sürü K-Pop hayran kitlesi var. Bu kültürel ortaklığın bir göstergesi olarak görülebilir mi? Bunu Attika aracılığıyla nasıl değerlendirebiliriz?

Kore kültürü son yıllarda dünyayı her anlamda kasıp kavurdu ve gittikçe yükseliyor gibi görünüyor. K-Drama, K-Pop, K-Books diyebileceğimiz manhwalar ve webtoonlar da çok değerli ve bu kültürün yayılmasının büyük bir parçası. çekti. Hem dünyada hem de ülkemizde bilinen birçok K-Draması aslında webtoon ve manhwalardan türemiştir ve K-Pop sanatçılarını konu alan webtoonlar da dünya çapında tanınmaktadır. sunmak istedik.

‘TÜRK SANATÇILARININ ESERLERİNİ DÜNYAYA TAŞIYAYI PLANLIYORUZ’

Athica, bir kültür köprüsü kurarak uzak diyarların çizgi film kültürünü ülkemize taşımayı hedefliyor. Peki çizgi romanlarımızı, hikayelerimizi oraya taşımanın bir amacı var mı?

Kesinlikle var. Aslında Underlying Media Cluster olarak kurgu ve kurgu dışı kitaplarımızın birçoğunu birden fazla dilde yayınlıyor ve tüm dünyaya dağıtıyoruz. Yurt dışı ile birebir anlaşmalar yaparak oradaki yayıncılara kitabı tercüme etme ve dağıtma imkanı veriyoruz. Bugüne kadar tercümesini yaptığımız veya aracılık ettiğimiz diller arasında Fransızca, Bulgarca, Özbekçe, Farsça, İngilizce, Almanca ve Yunanca gibi birçok dil bulunmaktadır.

Aynısını Türk manga ve manhwa/webtoon illüstratörleri ile yapmayı planlıyoruz. En büyük hedeflerimizden biri de Türk illüstratörleri ile projeler yapıp eserlerini dünyaya taşımaktır.

Daha önce bilinmeyen bir çok çizgi romanı Türkiye’de yayınlayacağınızı belirtiyorsunuz. Cosplay setlerinin her geçen gün kalabalıklaştığını düşünürsek, yayınladığınız çizgi romanlarla yeni bir hayran kitlesi oluşturacağınızı düşünüyor musunuz?

Elbette Türk okuru yeni biçimleri çok çabuk benimseyen ve benimseyen bir okur tipidir. Birçok farklı başlık bizi tanıyor. Cosplay düzenlemeleri yapmayı bile düşünüyoruz.

Sekreterin nesi var – Cilt 2, Jeong Gyeong Yun, 240 s., Athica Publications

Bize özellikle tavsiye edeceğiniz bir webtoon veya manga var mı? Nedenlerini birlikte söyler misiniz?

manhwa/webtoon için; Kişi zaten bir webtoon okuyucusuysa ‘Crush of Lifetime’ şansı vermenizi öneririm. Günlük hayatın zevklerinden keyifle okunabilecek bir kitap.

Kesinlikle yeni başlayanlar için, ‘Bakan Kim’in nesi var?’ Kitaptan başlamanızı öneririm. Onun K-Draması dünyayı sarstı, çok esprili, rahat ve manhwa dünyasına mükemmel bir giriş.

Manga için ‘Heroines Game’ aksiyon arayan, peri masallarından bıkmış ama karakterlerini seven ve onları farklı bir biçimde görmek isteyenler için harika bir deneyim olacak. +14 olduğunu da unutmamakta fayda var.

Son zamanlarda ne yapıyorsun?

Gençlerle yetişkinleri bir araya toplayacak kitaplar arıyorum. Manhwa/webtoon ve manga bunlardan sadece birkaçı.

Manhwa ve manga dışında, çok yakında size mükemmel genç yetişkin kitapları getireceğim. Richard Swan’ın ‘Kralların Adaleti’nden, İngiltere’yi hüzünle sarsan Bella Mackie’nin ‘How to Kill Your Family’sine. Kitaplar çok yakında sizlerle olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu