Aşırı tuz böbrek yetmezliği riskini artırır
Medipol Çamlıca Üniversitesi Hastanesi Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Şehmus Özmen, yüksek tuz tüketiminin hipertansiyon, osteoporoz, protein kaçağı ve böbrek hasarına neden olabileceğini bildirdi.
Medipol Çamlıca Üniversite Hastanesi’nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Özmen, 9 Mart Dünya Böbrek Günü münasebetiyle aşırı tuz tüketiminin yol açtığı risklere ve yol açtığı hastalıklara dikkat çekerek değerlendirmelerde bulundu.
Böbrek yetmezliğini önlemek için yaşam alışkanlıklarının değiştirilmesi gerektiğini belirten Özmen, tüketilen tuzun vücutta birçok değişikliğe neden olduğunu söyledi.
Özmen, “Fazla tuz tüketildiğinde kişi kendini şişkinlik ve susuzluk hisseder. Tuzu dengelemek için vücut su fiyatı, el ve ayaklarda şişlik görülebilir. En değerlisi kandaki artıştır. Artışın daha belirgin olduğu belirlendi.Vücuttaki tuz artışına kişinin tepkisi genetik ve hormonal faktörlerden etkilenir.Tuz tüketimi hipertansiyon ilaçlarına karşı da direnç oluşturur.” ifadelerini kullandı.
Tuz tüketiminin yol açtığı hastalıklar hakkında da bilgi veren Özmen, bunları hipertansiyon, kalsiyum kaybı (kemik erimesi), protein kaçağı, artmış intraglomerüler basınç, böbrek hasarı, böbrek taşı oluşumu ve insülin direnci olarak sıraladı.
“Tuzsuz veya tuzu azaltılmış ürünleri tercih edin”
Yüksek tuz tüketiminin mide mukozasına zarar vererek kanser gelişimine yol açabileceğine işaret eden Özmen, “Dünya Sağlık Örgütü, hastalıkları önlemek amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram olarak öneriyor ( SALTurk-1 çalışmasında ülkemizde kişi başı günlük tuz tüketimi 18 gram olarak belirlenmiş, 2012 yılında yapılan çalışmada bu oran 15 gr/güne düşmüştür.
Hazır soslar, atıştırmalık ürünler, tuzlu kuruyemişler, turşu/salamura konserveleri, tuzlu, tütsülenmiş et ve balık ürünleri, aromalı veya aromasız, doğal veya doğal olmayan mineralli içeceklerin yüksek oranda tuz içerdiğini belirten Özmen, tüketirken dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı. tuz kullanarak:
“Satın alınan işlenmiş ürünlerin etiket bilgilerini okuyunuz. Tuzsuz veya tuzu azaltılmış ürünler tercih ediniz. Peynir, zeytin, salamura ürünleri kullanmadan önce bol su ile yıkayınız. Restoran ve kafelerde yemeklerin tuzlu veya tuzsuz hazırlanmasını talep ediniz. Tuz yerine doğal lezzet arttırıcılar (soğan, sarımsak), baharatlar, limon, sirke, biber, nane, kekik, maydanoz, dereotu, fesleğen vb.) Fazla tuz tüketimi azaltılarak bu hastalık ve risklerin önüne geçilebilir. .Ülkemizde tuz tüketimi hala çok yüksek.Bunun azaltılmasıyla hipertansiyon, kalp krizi, inme/felç, kronik böbrek hastalıklarının neden olduğu birçok sağlık sorunu önlenebilir.”