Ekonomi

Ukrayna Rusya’nın Karadeniz’deki deniz operasyonlarını etkiliyor

Devam etmekte olan çatışma açısından önemli bir gelişme olarak Ukrayna Donanması, Rus Karadeniz Filosunu savaşa hazır savaş gemilerinin neredeyse tamamını işgal altındaki Kırım’dan başka üslere taşımaya zorladı. Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Oleksiy Neizhpapa, Ukrayna’nın füze ve insansız hava aracı saldırılarının, onarım, bakım ve mühimmat depolama gibi çeşitli deniz operasyonları için hayati önem taşıyan Sivastopol üssüne ağır hasar verdiğini belirtti.

Stratejik Sivastopol üssü bir lojistik merkezi ve Rus savaş gemilerinin Ukrayna’ya hava saldırıları düzenlemek için kullandığı seyir füzelerinin depolandığı bir yerdi. Ancak Ukrayna’nın verdiği zarar, bu gemilerin Novorossiisk deniz üssüne ve Azak Denizi’ne yeniden konumlandırılmasına yol açtı. Novorossiisk, Sivastopol’un kapsamlı tesislerinden yoksundur ve Rus filosu için zorluklar teşkil etmektedir.

Rusya’nın 28 ay önce başlayan geniş çaplı işgaline rağmen, Ukrayna kuvvetleri Karadeniz’deki Rus deniz varlığına önemli darbeler vurmayı başardı. Ukrayna’nın mürettebatsız deniz botlarını yenilikçi bir şekilde kullanması ve füze saldırıları bu çabada çok önemli bir rol oynadı. Koramiral Neizhpapa 27 Rus donanma gemisinin imha edildiğini ya da hasar gördüğünü, bu hasarın bir kısmının Sivastopol Körfezi yakınlarında Ukrayna donanmasına ait insansız hava araçları tarafından döşenen deniz mayınlarından kaynaklandığını belirtti.

Rus donanma varlıklarının konumundaki değişim, Azak Denizi’ndeki Rus savaş gemilerinin varlığındaki artışla birlikte daha savunmacı bir duruşa işaret ediyor. 27 Haziran 2024 itibariyle izleme verileri Azak Denizi’nde 10 Rus savaş gemisinin konuşlu olduğunu göstermektedir ki bu sayı 2023’te hiç yokken önemli bir artışa işaret etmektedir. Karadeniz Filosu’nun şu anki başlıca kullanım alanları lojistik, kıyı bölgelerinin kontrolü ve Ukrayna’ya Kalibr seyir füzeleri fırlatmak.

Pazar günü kutlanan Ukrayna Donanma Günü, Moskova’nın geçen yıl Birleşmiş Milletler’in aracılık ettiği savaş zamanı gıda ihracatı anlaşmasından çekilmesinin ardından, Ukrayna’nın Rusya’nın onayı olmadan kendi nakliye koridorunu güvence altına almayı başardığı bir döneme denk geliyor. Ukrayna’nın kıyı savunması ve donanma kabiliyetleri bu başarıda çok önemli rol oynadı. Rusya’nın Karadeniz Filosu’nun amiral gemisi Moskva’nın Nisan 2022’de Ukrayna’nın gemi savar füzeleri tarafından batırılması Rusya için önemli bir gerileme oldu.

ABD yapımı F-16 savaş uçaklarının beklenen teslimatının Ukrayna’nın Karadeniz üzerindeki hava sahasını koruma kabiliyetini daha da arttırması bekleniyor. Koramiral Neizhpapa, uygun silahlarla donatılan bu uçakların Karadeniz’in kuzeybatı kesiminin, özellikle de sivil nakliye koridorunun güvenliğini sağlamaya yardımcı olacağına inandığını ifade etti.

Elde edilen başarılara rağmen, Ukrayna’nın nakliye koridorunu Mykolaiv ve Kherson limanlarını da kapsayacak şekilde genişletmeye çalışması nedeniyle zorluklar devam etmektedir. Ancak bu genişleme şu anda Rusya’nın Kinburn Spit üzerindeki kontrolü nedeniyle engellenmektedir. Bölgedeki sivil gemilere mayınlara karşı koruma için devriye botları eşlik ediyor ve hem limanları hem de nakliye koridorlarını korumak için hava savunması mevcut. Koridordan geçen kargo hacmi, Ukrayna’nın 2023’te bir olan günlük iki gemi konvoyu işletmesiyle istikrara kavuştu.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu