Merkez Bankası her ay olduğu gibi TÜİK’in enflasyon verilerinin ardından Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu açıkladı. Cuma günü açıklanan enflasyon verilerinde baz etkisi nedeniyle yıllık oranın gerilediği, fiyatların ise yükselmeye devam ettiği görüldü. TCMB de fiyat artışlarını ‘Gıda fiyatları başta sebze, kırmızı et, süt ve süt ürünleri olmak üzere yüksek oranda artmaya devam etti’ şeklinde yorumladı.
Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler ve dünyayı etkisi altına alan kuraklık tehlikesi nedeniyle gıda fiyatlarındaki artışın devam edeceği tahmin ediliyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat ayında sebze, kırmızı et, süt ve süt ürünleri başta olmak üzere gıda fiyatlarının yüksek oranda artmaya devam ettiğini kaydetti.
TCMB’nin Şubat Fiyat Gelişmeleri Raporu’nda “Şubat ayında tüketici fiyatları yüzde 3,15 arttı, yıllık enflasyon 2,50 puan azalarak yüzde 55,18 oldu” belirtilirken, enerji başta olmak üzere tüm ana gruplarda yıllık enflasyon geriledi. ‘ söylendi.
Kiralardaki aylık artış oranının bir önceki aya göre “önemli” azaldığı raporda, “gıda fiyatlarında başta sebze, kırmızı et ve süt ve süt ürünleri olmak üzere yüksek oranda artış” tespit edildi.
Merkez Bankası’nın açıklamalarına bakıldığında, dünyada büyük sorun olmaya devam eden kuraklık Türkiye’yi de büyük ölçüde etkiliyor. İç dinamiklerde deprem afetlerinin yaşandığı bölgenin üretiminde tarım sektörü ön plana çıkmaktadır.
Depremin ilk günlerinde Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi çiftçilere yönelik tedbirleri açıkladı. Mazot, gübre tabanı, nakit ödemeler, yem katkıları, ihracat yasakları veya kısıtlamaları gibi takviyeler ne kadar etkili olacak?
Türkiye Çiftçiler Birliği Başkanı Münür Ballı, bölgeden gördüklerini “köylerde daha fazla yıkım” olarak açıkladı.
Dünyada gıda fiyatları Türkiye’nin aksine düşüşte ama kuraklık dikkat çekiyor.
Kuraklık, çatışma ve yüksek fiyatlar, makroekonomik çıkmazlarla birlikte birçok ülkede gıda güvensizliğini şiddetlendiriyor.