Teknoloji

8 zamansız dil: Bugün hala var olan en eski diller nelerdir?

Konuşulan kelimeler dünyada fiziksel bir iz bırakmaz, bu nedenle insan dilinin kökenini araştırmak zor bir iştir. Dil aynı zamanda her zaman bir değişim halindedir; kelimeler ve anlamları her nesilde dönüşür ve değişir. Dolayısıyla tek bir dili dünyanın en eski dili olarak sunmak birçok detayı gözden kaçırmak olacaktır.

Bununla birlikte, antik çağlardan günümüze hala konuşulan ve hepsi insanlık tarihinin büyüleyici bir bölümünü aydınlatan bir dizi dil vardır. Aşağıda, bugün hala konuşulan dünyanın en eski 8 diline bir göz atıyoruz…

İbranice

İbranice, 3.000 yıldan daha eskiye dayanan Yahudi kutsal metinlerinin dilidir.Erken dil biçimleri M.Ö. 1200 civarında metinlerde ortaya çıktı.

MS 400 civarında, İbranice düzenli olarak konuşulan bir dil olmaktan çıktı ve neredeyse tükenmiş bir dil haline geldi. Ancak modern çağda Siyonizm’in yükselişi, dili yeniden hayata döndürdü ve şu anda dokuz milyon insan tarafından konuşuluyor.

Modern İbranice, Kutsal İbranice’den farklıdır, ancak ikisi arasında doğrudan ilişkiler bulmak mümkündür.

Sanskritçe

Sanskritçe, eski zamanlarda dinden doğan başka bir dildir. Budizm ve Jainizm’in tarihi metinlerinin yanı sıra Hinduizm’in kutsal metinlerinin dilidir. Hindu metinleri Yaklaşık 1.200’e kadar uzanır, bu da dilin 3.000 yıldan fazla bir geçmişe sahip olduğu anlamına gelir.

Bugün hala bir şekilde konuşuluyor. Genellikle dini törenler sırasında Hindu rahipler tarafından… Tahminlere göre, Hintlilerin yalnızca %1’inden azı bu dili konuşabiliyor.

Ancak bu dilin etkisi günümüzde de devam etmektedir. Sanskritçe, Hint-Avrupa dilleri olarak bilinen geniş bir dil ailesine aittir. Bu, İngilizce, Fransızca, Portekizce, İspanyolca, Rusça ve Avrupa’da yaygın olarak konuşulan diğer birçok dil ile teması olduğu anlamına gelir.

Tamilce

Etkileyici bir şekilde, yaklaşık 80 milyon insan günlük yaşamlarında Tamil dilini kullanmaya devam ediyor. En eski Tamil edebiyatı olan Tolkāppiyam 300 yıllarına kadar dayandığı sanılmaktadır. . Tamil, Sri Lanka’da ve Hindistan’ın güney eyaletlerinde hala yaygındır.

Yunan

Yunan öyle ya da böyle en azından M.Ö. 1300’den beri kullanılıyor .. Klasik biçimi, bugün Yunanistan’da konuşulan dilden önemli ölçüde farklıdır. Ancak akıcı konuşanlar, birden fazla geçmişte konuşulan Helenistik veya Koini Yunancasını anlayabilirler.

Bununla birlikte, Sokrates gibilerinin konuştuğu en eski biçimlerden biri olan Attika lehçesi gibi biçimler, günümüz versiyonundan çok uzaktır.

Arapça

Arapça dünya tarihinde son derece değerli bir role sahiptir. Arapça’nın erken biçimleri MÖ sekizinci yüzyıla kadar uzanır.Ancak dil, özellikle MS üçüncü ve altıncı yüzyıllar arasında önemli değişikliklere uğradı.

Arapça ilk olarak Arap Yarımadası’nın kuzeybatısında ortaya çıktı. İbranice ve Aramice de dahil olmak üzere Semitik dil ailesinin bir üyesi. Bugün tahminen 371 milyon kişinin anadili olduğunuz iddia ediliyor. Ayrıca, İslam’daki önemi nedeniyle birçok kişi onu ikinci dil olarak konuşmaktadır.

Çince

Çince’nin çok geniş bir lehçesi vardır. Ancak Çin’deki birçok çağdaş insan, standartlaştırılmış bir Mandarin Çincesi biçimi konuşur. Yue (Kanton), Xiang (Hunan), Min, Gan, Wu ve Kejia gibi birçok bölgesel lehçeye sahiptir.

Bilinen en eski Çince yazıtlar M.Ö. 1123 tarihli kaplumbağa kabuklarında bulunmuştur. Bu, yazı dilinin 3000 yıldan fazla bir süredir var olduğunu kanıtlıyor. Bu eski dil sisteminin etkisi, o zamandan beri önemli ölçüde çeşitlenip gelişmesine rağmen bugün hala görülebilmektedir.

Latince

Latince, büyük tarihsel değere sahip başka bir dildir. Bu italik dil MÖ 750 ile 100 yılları arasında Eski Latince’ye evrildi. ve en son MS 450’ye kadar kullanılan Klasik Latince şeklini aldı. MS altıncı ila dokuzuncu yüzyıllarda İtalyanca, İspanyolca, Portekizce ve Fransızca gibi modern dillere dönüştü.

Latince artık ana dil olarak konuşulmasa da eski metinlere olan yoğun ilgi ve Latin Avrupa kültüründeki yaygın etkisi sayesinde ölü bir dil olmaktan kurtulmayı başarmıştır.

Bask

Baskça, Batı Avrupa’da yaşayan en eski dil olarak kabul edilir. Fransa ve İspanya’nın ortasındaki Pirene dağlarında özerk bir topluluk olan Bask Bölgesi’nde hala yaklaşık 700.000 kişi bu dili konuşuyor.

Bask’ın kaç yaşında olduğu hala bir muamma. , çünkü başka bir dille ilgisi yok. Bu, dilbilimciler için daha da ilginç hale getirir. Çünkü bu, Avrupa Hint-Avrupa dilleriyle dolup taşmadan önce hayatta kalan birkaç dilden biridir.

kelkit-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu